Talousarvio puhe

Puheeni kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa maanantaina:

Kiitos arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Vantaan yhdeksi sitovaksi tavoitteeksi on asetettu eriarvoisuuden estäminen, jonka myötä Vantaalla saadaan lisättyä osallisuutta sekä yhteisöllisyyttä. Nämä ovat hyvinvoinnin strategian kulmakiviä. Sitova tavoite ilahduttaa, sillä sanoilla on voimaa, ja ne ovat toiminnan ensi askeleita. Nyt puheiden jälkeen tarvitsemme konkreettisia toimia. Talousarvion laatiminen on jo yksi askel toiminnan suuntaan.

Meidän on kyettävä tarjoamaan vantaalaisille palveluita, joita he elämässään tarvitsevat ja sitä kautta vähennämme kasvavaa eriarvoisuutta.

Vantaalla hoitovelka on kasvanut suureksi. Mielenterveysongelmat ovat entisestään lisääntyneet etenkin nuorten keskuudessa koronan myötä. Nuorten keskus Nuppi on ylikuormittunut ja odotusaika hoitoon pääsyyn on ollut kohtuuttoman pitkä. Uuden Nuorten-keskus Nupin avaaminen sekä mielenterveyspalveluihin panostaminen on vastuun ottamista parhaimmillaan. Hoitovelan lisäksi hoitajapula niin Vantaalla kuin koko maassa on hoidon pääsyn kannalta lähes sietämätön, puhumattakaan hoitajien työoloista. Tämän takia toimenpideohjelman laatiminen hoitoalan henkilökunnan työolojen ja työehtojen parantamiseksi on tarpeen.

Olen hoitoalan ammattilainen ja olen työskennellyt Myyrmäen vanhustenkeskuksen kuntoutus- ja arviointiyksikössä. Yksikössä on 60 asiakasta, jotka tarvitsevat kuntoutusta, hoivaa ja asioiden selvittelyä. Työntekemisestä tekee haastavaa se, että yksikössä ei ole lääkäriä. Meidän ikäihmisemme ansaitsevat parempaa. Vasemmistoliitto esittikin yksikköön lääkäriviran avaamista. Valitettavasti tämä esityksemme ei mennyt läpi.

Vetoankin nyt jokaiseen valtuutettuun! Käykää tutustumassa hoitajien työoloihin sekä ikäihmisten palveluihin, jotta aidosti voitte pysyä päätöksenne takana!

Vaikka Vantaalla halutaan torjua eriarvoisuutta ja lisätä yhteisöllisyyttä, neuvotteluissa ei oltu valmiita harkitsemaan sanan vieraskielinen vaihtamista sanaan muunkielinen. Kotimaisten Kielten tutkimuskeskuksen mukaan sanaa vieraskielinen on käytettävä harkiten, sillä sana on leimaava sekä erottava. Vaihtoehtona on sana muunkielinen, joka on tarkoitukseltaan aivan samanlainen, mutta neutraali eikä sulje ketään ulkopuolelle. Jos emme ole valmiita muuttamaan näin yksinkertaista asiaa niin miten aitoa on valtuuston halu toimia eriarvoisuuden vähentämiseksi?

Talousarvio sisältää monia hienoja päätöksiä, mutta on siinä myös paljon puutteita. Vantaa ei ole valmis tämän talousarvion myötä, mutta toivon, että tämä valtuusto on valmis tekemään töitä paremman Vantaan puolesta yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kiitos!

kuva: Pinja Nikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s