Harrastaminen ei saa olla kiinni lompakon paksuudesta

Vantaalla liikuntatilat ovat olleet maksuttomia alle 18-vuotiaille, kun toiminta on osoitettu vantaalaisille. Hinnoittelu on kuitenkin ollut epäreilua riippuen siitä, minkä hallinnon mukaan mennään, sillä tiloja on siirtynyt liikunnan palvelualueen hallintaan liikuntayhtiöiden purun jälkeen sekä opetuslautakunnan alaisuudesta. Tämän takia koottiin työryhmä, jossa ideana on liikunnan maksuperusteiden yhtenäistäminen. Työryhmän jäsenenä olen joutunut pettymään, ettei aiemman kaltaista maksuttomuutta tahdota jatkaa, eikä sitä ole edes vaihtoehtona muiden rinnalla.

Työryhmässä kuitenkin työstetään matalan kynnyksen harrastustoimintaa, joka antaa mahdollisuuden kokeilla erilaisia harrastuksia, jolloin lapset ja nuoret voivat löytää mieleisensä harrastuksen. Tällainen toiminta saisi tilat käyttöönsä, mutta maksuttomuutta tulisi erikseen hakea. Jos toiminta täyttää tietyt kriteerit kuten;toiminta on kaikille avointa tai se ei vaadi seuran jäsenyyttä, saisi toiminta käyttöön maksuttomat tilat. Toisin sanoen monille seuroille tämä ei ole vaihtoehto, sillä heillä on jäsenmaksuja ja ryhmätoimintaa, jolloin he joutuvat maksamaan tilan käytöstä oli se sitten Vantaan kaupungin koulun liikuntasali tai jokin muu tila.

Harrastaminen on jo nykyisellään kallista. Liikuntatilojen maksullistaminen tullaan kustantamaan todennäköisesti harrastajilta lisäämällä maksuja. Tämä on mielestäni epäreilua, sillä jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla oikeus harrastaa riippumatta taloudellisesta tilanteesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vanhempien matalalla sosioekonomisella asemalla on selvästi vaikutus lasten vapaa-ajan liikkumiseen ja harrastamiseen. Erityisesti liikkumattomuus korostuu yläkouluikäisillä nuorilla. Usein vähäisen liikkumisen taustallaon korkeat harrastuskustannukset tai mieleisen lajin löytämättömyys.

Vantaan kaupungin tulee kannustaa liikkumaan ja sen tuleemahdollistaa nuorille harrastus. Vantaan ei tule kannustaa hintojen nostoon tai lisätä seuroille byrokratiaa. Seuratoiminta on liikkuvan kansalaistoiminnan ydin. Kaupunkina meidän pitää tehdä seurojen kanssa yhteistyötä sekä mahdollistaa laadukas ohjaus, matala kynnys, monipuolista toimintaa sekä tilojen maksuttomuus. 

Tuen lähtökohtaisesti työryhmän työstämää matalan kynnyksen harrastustoimintamallia, mutta Vantaan kuuluu mielestäni tehdä kaikista tiloista maksuttomia kun toiminta kohdistuu alle 20-vuotiaisiin.

Tämän avulla varmistetaan, ettei liikkumisen edellytykset vaadi perheiltä paksua lompakkoa. Vantaan tulee mennä hyvinvointi edellä eikä keskittyä voitontavoitteluun.

Julkaistu Vantaan sanomissa 17.4.2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s