Kaupunginvaltuuston 2023 talousarvio

Vantaan vuoden 2023 budjetti sisältää monia hyviä päätöksiä kuten panostuksia kouluruokaan ja koulutukseen sekä henkilöstön hyvinvointiin.

Alla puheeni kaupunginvaltuuston 2022 talousarviokokouksessa:

Vantaan kouluruoan laadusta on uutisoitu paljon viime vuosina ja nuoret ovat kertoneet olevansa tyytymättömiä kouluruoan laatuun. Ihan syystäkin, sillä Vantaa on budjetoinut jo vuosien ajan kouluruokaan vähiten koko Suomen kunnista ja halvalla hinnalla on seurauksensa.

Nuorten huoli on otettava huomioon ja kouluruoan laatua on parannettava.
Tavoitteena on oltava, että yhä useampi oppilas söisi koulussa, tällä on iso merkitys opiskelijoiden jaksamiselle ja sitä kautta opinnoissa menestymiselle. On muistettava myös, että kouluruoka saattaa olla joidenkin ainut lämmin ruoka päivän aikana.

Tämän takia on hienoa, että budjettiin saatiin sovittua 400 tuhannen euron lisäys kouluruoan laadun parantamiseksi. Toivon, että kouluruoan laadun parantamiseen tullaan myös tulevina vuosina yhä enemmän panostamaan rahallisesti.

Ensi vuonna osallistuva budjetointi laajenee Vantaan kaikille seitsemälle suuralueelle ja se on hyvä asia. Osallistuva budjetointi on hyvä keino lisätä yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta ja se antaa mahdollisuuden kehittää kaupunkia asukkaidensa näköiseksi.

Kaupungin talous on hyvällä mallilla ja tämän pitää näkyä. Meillä on varaa panostaa asukkaiden hyvinvointiin, kulttuuriin sekä kaupungin kehitykseen ja viihtyvyyteen.

Hyvinvointia lisätään sillä, että panostetaan varhaiskasvatukseen ja saadaan ammattitaitoisia työntekijöitä kasvattamaan lapsia. Vantaan työnantajana on huolehdittava työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta pitämällä huolta, että työpaikalla on riittävästi henkilöstöä. On ollut tiedossa, että varhaiskasvatuksessa on
ollut haasteita ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuden kanssa. Miljoonan euron lisäys varhaiskasvatuksen henkilöstön palkankorotuksiin on hyvä keino parantaa kaupungin henkilöstön veto- ja pitovoimaan. Palkan lisäksi myös riittävän hyvät henkilöstöedut sekä kattava työterveyshuolto ovat hyviä keinoja houkutella osaajia Vantaalle töihin.

Talousarvioneuvotteluissa Vasemmistoliitto esitti maksuttomien kuukautissuojien jakelun pilotointia Vantaan kouluissa. Tämä esityksemme ei kuitenkaan tänä vuonna menestynyt, mutta toivottavasti tulevina vuosina lähdemme tätäkin asiaa Vantaalla edistämään, jotta voimme puuttua kuukautisköyhyyteen. Kuukautissuojat ovat kalliita ja kaikilla oppilailla ei ole varaa kuukautissuojiin. Oppilaiden on kuitenkin
käytävä koulussa ja osallistuttava oppitunneille. Kuukautissuojat ovat välttämätön hygieniatuote ja niiden jakelu kouluissa edistäisi hyvinvointia ja tasa-arvoa sekä vähentäisi eriarvioisuutta.

Eriarvoisuuden vähentäminen on yksi Vantaan sitovista tavoitteista ja mielestäni yksi kaikista tärkeimmistä tavoitteista. Sen eteen meidän päätöksentekijöiden on tehtävä jatkuvasti töitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s